1. Kies voor een eigen risico
Heeft een verzekeraar een eigen risico bij de opstalverzekering? Dan moet je dat bedrag eerst zelf betalen voordat je de schade vergoedt krijgt. Je kunt er ook voor kiezen het eigen risico te verhogen. Je maandpremie gaat dan omlaag, maar je moet wel een groter bedrag zelf betalen als je een schade meldt.
2. Combineer verzekeringen voor pakketkorting
Door meerdere verzekeringen in één pakket aan te vragen, krijg je bij sommige verzekeraars pakketkorting. Dit kan soms oplopen tot 3%. De verzekeringen die je samen kunt voegen zijn de inboedel-, opstal-, aansprakelijkheid- en rechtsbijstandverzekering. In sommige gevallen kun je ook de reisverzekering toevoegen. Hoe meer verzekeringen je in één pakket stopt, hoe hoger de korting.
3. Allrisk of Extra Uitgebreid
Bij de opstalverzekering kun je kiezen uit twee verschillende dekkingen: Extra Uitgebreid of Allrisk. De Extra Uitgebreid dekking vergoedt onder andere brandschade, stormschade, waterschade, inbraak en diefstal. De Allrisk verzekering vergoedt naast deze schades ook schades die door je eigen schuld zijn ontstaan. Kijk goed of je deze dekking ook echt wilt. Een Extra Uitgebreid verzekering is namelijk goedkoper dan een Allrisk verzekering.
4. Woon je in een appartement? Denk aan de VVE
Als je in een appartement of flat woont, deel je vaak gedeelten van de woning met je buren. Zo is jouw plafond de vloer van de woning boven je en zijn je muren ook de muren van je buren. Bij veel appartementen en flats is daarom een Vereniging van Eigenaren (VvE) opgericht. Zij regelen een opstalverzekering voor het hele pand. Je hoeft dit dan zelf niet meer te doen. Controleer dus altijd of er in jouw appartement of flat een VvE aanwezig is voordat je een opstalverzekering afsluit.
5. Betaal per jaar
Veel verzekeraars geven korting als je de premie per jaar betaalt. Dit kan soms oplopen tot 3%.
6. Vergelijk ieder jaar
Vergelijk ieder jaar opnieuw je opstalverzekering. De verzekering die het ene jaar voor jou het voordeligst is, is dat het volgende jaar misschien niet meer. Vergelijken kost je maximaal 10 minuten en kan je een hoop besparen.